Ловен нож за дране Терна

Пускам това ревю на Терна от форума, доста старо, за да си го имам и тук в архива, мнозина сигурно са го чели, но не пречи пак да го прочетат. Преди вече 2 години се реших и си купих една „Терна“, за да видя какво представлява, тъй като харесвах 2-3 техни ловни ножа от най-скъпата им серия. Но аз предвидливо не исках да давам 110 лева и затова избрах една евтина за 23 лв.

Общата й дължина е около 25 см (12 см острие), дебелина в основата на острието 3 мм, напред изтънява яко. Дръжката бе дървена. Едвам избрах по-сполучлива бройка – едната имаше някакви петна по острието, другия дълбока драскотина, и моята бройка имаше издраскване, и то доста дразнещо, поне за мен. Дървените чирени на всички явно не бяха добре обработени и създаваха от двете страни на основата на острието луфтове от по 1 мм. След 2-3 измивания нелакираното дърво набъбна, нитовете потънаха в него и луфта от едната страна достигна 3 мм. Това преля чашата.

Взех ножа и с отвертка, и без особени усилия отпорих чирените. Отдолу стоманата, както и очаквах беше абсолютно необработена и покрита с черна, лепкава смазка. Пробвах да я махна с Циф и четка, но безуспешно. Затова минах дръжката на едърозърнест брус – сигурно половин час, след това с шкурка 600, 1200 и 1500. Разните язвички в стоманата разбира се си останаха, тъй като нямам необходимите шлайф машини. След това шлайфах острието с два вида шкурка – 1200 и 1500 и отстраних всички драскотини.

Направих една тройна намотка и придоби поне за мен по-човечен вид.

Стоманата на Терна (конусна) е направо „незаточваема“. Мъчих се с едно точило на Викторинокс близо 1 час и то напълно безрезултатно. По-тъпа от на китайските ножове. Никаква острота. Явно щото е по Солингенски стандарт, приложен в български условия. Имам чувството, че не е и особено гъвкава. Ако я забия в дърво и огъна под лек ъгъл ще се изкриви.

Канията е кожена с щампован глиган на нея, горе-долу читава (между другото тя е по-скъпа от самия нож).

Сигурно ще кажете: Какво очакваш за 20 лева? Примерно за същата цена горещо препоръчвам Мора – безупречно шведско качество.

Имам и 3 кухненски ножа (кухненските им модели много ги хвалеха по форумите, не знам защо обаче). Изтъпяват се на 2-рия ден и трябва постоянно да се заточват, като след този процес не стават кой знае колко по-остри.

Това е моя практически опит с Терна. И за да не съм голословен по-горе съм снимал ножа.

Advertisements