История и видове мачете

Мачете е дълъг (дължината му често е над 50 см) и широк нож, предназначен за рязане на захарна тръстика или за прочистване на път през обрасла с храсти, лиани и тънки дървета местност. Широко разпространено в Латинска Америка, Африка и Азия. Освен за земеделска работа или за проправяне на път през джунглата, често се използва и като оръжие. Обикновено дължината му е между 40 см и 65 см, а дебелината на острието е едва 3 мм.

В тропическите и субтропическите страни, мачетето често се използва за разчистване на малки гори и храсталаци, както и за селскостопански цели (например за рязане на захарна тръстика). Освен това, в Латинска Америка не е необичайно да видите мачетето да бъде използвано за задачи в домакинството, като рязане на големи хранителни продукти на парчета. Използва се и като секира за рязане на сурови клони за изработка на дървени дръжки за други инструменти. Също така е обичайна гледката на хора, цепещи кокосови орехи с мачете.

Видове

Тапанга или панга е вариант, използван в Източна и Южна Африка. Това име произхожда от етимологията на суахили и не трябва да се бърка с рибата Панга. При този вид острието се разширява от обратната страна и е с дължина от 16 до 18 инча (41 до 46 см). Горната наклонена част на острието може да бъде заточено. Този инструмент е бил използван като оръжие в Южна Африка, особено през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато бившата провинция Натал е раздирана от конфликти между Африканския национален конгрес и Зулуската националистическа партия.

Боло или итак

Във Филипините Боло е подобен инструмент, но с разширяване на острието точно преди края, за да може ножа да има по-тежък връх при кълцане. По-дълъг и с по-тежък връх Боло или итак (предназначен за борба) също бе използван по време на филипинската революция срещу испанците, а по-късно пак като оръжие на бунтовниците във Филипинско-американската война. Филипинците все още използват мачете за ежедневно рязане и кълцане на месо и гъста растителност. Мачете често се среща в повечето филипински кухнии и се ползва за ежедневна употреба.

Други подобни инструменти са паранг и голок от Малайзия и Индонезия. Обаче, те са по-къси, имат по-дебели остриета и са по-ефективни при рязане на малки дървета и храсти. В Непал кукрито е с извито острие и често се използва за сходни задачи. Някои видове китайски саби също са сходни по предназначение на мачете.

В различни райони на Еквадор мачетето все още се използва като инструмент в ежедневието, селскостопанския труд за  кълцане, рязане и сеч. По тихоокеанското крайбрежие мачете има дълга история на употреба и може да се разглежда като част от ежедневния бит на местните жители, особено в провинциите Манаби, Лос Риос и Гаяс. Мачетето и уменията, свързани с него са знак за мъжественост. Неговата употреба не е сведена само до селското стопанство, то също има роля на оръжие за самоотбрана или нападение. Въпреки че модерните закони в Еквадор сега забраняват използването му като оръжие, все още има случаи на свирепи битки с мачете. То е неразделна част от мъжкото облекло, а също така е и част от формите на културно изразяване в крайбрежните селски райони на Еквадор.

В Южна Бразилия (щата Рио Гранде до Сул) местните жители широко използват мачете в бита и за проправяне на пътища през храстите, а в исторически план се е използвало в борбата срещу бразилската империя през войната farrapos.

На Въоръжение

Няколко разновидности на мачетето са приети на въоръжение в армиите на различни страни. Интересът към използването на мачетето като хладно оръжие е най-силен по време на Втората световна война и войната във Виетнам. В последно време се появяват модернизирани варианти на мачете, като някои от тях могат да пилят и острят, да копаят, или ръкохватката им се използва като минисклад за необходими неща.

Мачетето е едно от основните оръжия, които се използват и до днес при безредиците в Африка, като много от жертвите в различните конфликти са убити именно с мачете. Въпреки това „мирното“ му приложение е далеч по-разпространено. В Доминиканската република например се използва в домакинствата за разсичане на кокосови орехи.

На българския пазар през последните години навлязоха няколко марки мачете, от които с най-ниски цени и най-добро качество са тези на бразилската фирма Трамонтина.

Източник: Уикипедия

Advertisements