CRKT ULTIMA II

Преди Нова година подарих на жена ми един доста хубав тактически нож CRKT ULTIMA II, който успях да намеря на много изгодна цена, досещате се откъде.

Тъй като не е използван не мога да представя данни точно как би се представил в реални условия, ще споделя само мои повърхностни впечатления.

Изработката е добра, няма видими козметични дефекти, удобно и сигурно стои в ръката, но дръжката не е чак толкова свръх удобна, както я рекламират самите Колумбия Ривър. Струва ми се, че при по-груба дейност пластмасата не би издържала дълго, тъй като пластмасовите издатини по крайщата й не са много устойчиви, а и се държи на много малки винтчета. Ножът е добре заточен, покритието ми се струва надеждно, но колкото и да е ще се надраска бързо.

Уникалното според мен е новият вид серетация, която е много агресивна и с лекота ще отреже въже, картон и др.

Другото, което ми направи впечатление е хубавият тактически калъф, предлагащ опции за закачане по всевъзможен начин към екипировката. Също има джоб, в който може да се сложи сгъваем нож или мултитул, което би повишило функционалността на ножа.

Ето и техническите характеристики:

Дължина на острието: 4.95″ (125 mm)

Дебелина на острието: 0.18″ (4.5 mm)

Стомана: 1.4116, 55-57 HRC

Обща дължина: 10.039″ (245 mm)

Тегло: 8.4 oz. (238 g)

Материал на калъфа: Cordura/Zytel

Производство: Made in Taiwan

Малко информация, взета от нета:

СЪЗДАВАНЕ НА НОЖА

Днешните остриета на тактическите ножове все още наподобяват по форма камите от първата бронзова ера от 4000 години пр. н. е. Майкъл Мартинез, изобретател и дизайнер на ножове разказва: „Ние с моя екип тествахме над 400 ножа и забелязахме колко много от тях, дори и много скъпи модели нямат добър ефективен комфорт и контрол в ръката. За да намерят ефективно решение на този проблем Майкъл и екипът му се хващат здраво на работа. Фирмата за дизайн на Майкъл Мартинез – Group Design, Inc., използвайки екип от медицински специалисти в своето изследване стига до нещо революционно в конструирането на дръжка на нож. Техния нож ULTIMA постига тотални 22 от 23 възможни точки за идеален контакт с дръжката. Това откритие веднага е патентовано. Черните улеи от материяла ZYTEL върху дръжката притежават над 70 триъгълни сегмента и са разделени от така наречените „канали за тиня“, които спомагат за незадържане на вода, кал и мазнина. Хоризонталните канали са поставени под краищата на пръстите за оптимално усещане. Научното поставяне и крехки ръбове на тези сегменти завършват с най-добрият възможен контакт за тактически хващания.

ОПИСАНИЕ

Ножът ULTIMA се произвежда с два вида дължина на острието: 17,14 см и 12,57 см. Моделът на острието също е два вида: нормално и серетирано (назъбено острие). Интересното при серетирания вариант на острието е различния ъгъл на серетация –  изключително назъбените ръбове и остротата им като бръснач. За режещият ръб на острието на ULTIMA, живеещият в град Орегон, дизайнер на ножове Том Вефф създава нов тип серетация с по-широки миди и ъгъл от 60º за разлика от традициония тип назъбване на острието, което обикновено е малко, тясно и с формата на мида с положение на 90º. Създадения от Том Вефф тип назъбване е характерен с по-голям рез и дълбок контакт. Формата на традиционната серетация има тенденция за износване при срязване въжета и подобен тип гъвкав материал. Серетацията на Вефф показва способност за рязане на въже, здрав плат, маркучи и кожа.

Както и при другите модели на компанията калъфите към ножовете са изработени от  Кордура и ZYTEL, като конструкцията им придържа ножа силно. Имат махащи се държачи за колана, което позволява ножът да бъде привързан високо или ниско, вертикално или хоризонтално с черни винтове на две места. Там също така са поставени дупки и отвори за носене на колани, здрав плат или екипировка.

Тази нова технология за производство на ножове разширява сферата на модели предлагани от Колумбия Ривър. Това са ножове за спорт, работа, лов, къмпинг, воден туризъм и търговски риболов, където способността на един нож да срязва бързо и лесно въжетата може да е от голямо значение . След една равносметката става ясно, че след 4000 години на научен прогрес единственото нещо, което отличава ULTIMA от неговият предшественик от бронзовата ера е неговата роля в живота ни.

Източник: мои добавки плюс материал на http://www.oragie.com

Advertisements