CRKT М 21-14 SFG

Искам да Ви представя един модел, с който се сдобих преди Нова година, и който заслужава да му се отдели внимание, тъй като е един от най-масивните и здрави фолдъри на пазара. Позволих си да преработя част от материала на www.oragie.com. Прилагам и снимки от нета, тъй като моите не станаха особено сполучливи (не са за пред хора).

Дължина на острието: 3.875″ (98 mm)

Дебелина: 0.14″ (3.5 mm)

Стомана: 8Cr14, 58-59 HRC

Дължина на дръжката: 5.375″ (137 mm)

Обща дължина: 9.25″ (235 mm)

Тегло: 6.1 oz. (173 g)

История на модела:

След големия успех на серията ножове M16 Special Forces, Колумбия ривър получават много запитвания и заявки от професионалисти и военни за голям размер нож, с по-раздвижена форма на острието. Фирмата откликва на това търсене и след проведени преговори и разговори с дизайнера на серията и известен член на гилдията на Майсторите на ножове, Кит Карсън, тя започва работа по проектирането и производството на нов нож. Резултатът е М21 – 14 SFG.

М21 – 14 SFG е с ново сгъващо се острие предназначено за използване от специалните части.  Нов дизайн на дръжката, издуто острие и със съвършенно нов патентент за него. Острието е подобно по форма на Карсъновия M 21, но с нови допълнения.

Впечатления:

Острието комбинира максимална многостранност на режещия ръб и няма проблем при преминаване му през въжета, корда или мрежа. Въведен е нов тип серетация – Veff Serrations. Аз лично досега по-агресивна и режеща серетация не съм виждал. Направи ми добро впечатление, че ножът е с доста прилична заточка, след като го извадих от кутията. Много добре са напаснати всички части, няма луфтове и козметични недостатъци. Това е важно да се отбележи, при положение, че е произведен в Китай. Явно все пак Колумбия Ривър имат добър качествен контрол.

При М21 – 14 SFG  стоманата на острието е от типа неръждаема стомана – 8Cr14, която е гаранция за оптимална комбинация на сила, твърдост и способност за рязане. Черното покритие на острието е от титан който защитава срещу корозията, дава завършеност на дизайна на ножа и добавя ниска отражателна способност.

M 21 – SFG също така притежава и патентованият от фирмата предпазител с името AUTOLAWKS, една напълно автоматична система. Този тип предпазител е базиран на Lake And Walker Knife Safety (LAWKS), той незабавно заключва линер лока и предотвратява приплъзването му обратно. Така се създава преимуществото да се носи нож с неподвижно заключено острие без неудобството на един калъф например.

AUTOLAWKS предпазителя позволява бързо отваряне и затваряне с което серия M 21 – SFG на Карсън е известена. Ножът е приспособен за използване с двете ръце (много практично и удобно за хора боравещи с лявата си ръка) в каквото и да е ситуация или обстоятелство.

Дръжката се състои от стоманени линери върху, които е завинтен G 10, масивна, удобно и тежка. Не се пързаля при намокряне на ножа.

Въпреки, че винаги ще има негативни мнения за този нож, особено за стоманата и режещите му способности, аз мисля, че за военен фолдър напълно покрива изискванията.

Advertisements