Kershaw Whiplash – ревю

Като цяло ножчето е доста компактно, леко и лесно се носи в града. Тежи само 181 г. Общата му дължина е 22.8 см, от които половината – 11.4 см се падат на острието, другите на дръжката. Изработено е от цяло парче 8CR13MOV неръждаема стомана, която е китайският еквивалент на японската АУС 8, с дебелина 3.2 мм. Твърдостта на стоманата, според сайта на Кершоу е 58 по Рокуел. Надявам се, че при реномирана фирма като Кершоу няма отклонения от обявената стойност.

Целия нож е покрит с доста устойчиво според мен черно покритие от титаниев нитрид. Формата на острието е дроп пойнт, а заточката е сейбър грайнд, характерно за повечето бойни ножове. Ножът не е много добре заточен обаче, изобщо не бръсне, но това не е чак такъв проблем, ще си го заточа след време. На пръв поглед има много интересна накатка в горния край – доста дълбока, почти по 1 сантиметър.

Между дръжката и острието дизайнерите са направили един доста дълбок прорез в стоманата, за да прекарат парашутно въженце, което е доста странно решение, тъй като по този начин се получава една доста изтънена част от танга с ширина около 1 см. Това е и нещото което леко ме дразни, можеше да бъде открито друго решение, а не да се отнема от материала. Разбира се, ножът не е предназначен за цепене на подпалки, а за ръгане, така че това едва ли е от значение.

 Дръжката се състои от специални пластмасови чирени с улей, през който минава кордата, като от единия край се закача за специална пластмасова кука.

Канията е найлонова, доста здрава на пръв поглед. Пластмасата отстрани е достатъчно гъвкава и не би следвало да се счупи. Няма много начини за закрепване. Може би ако беше пластмасова целия вид на ножа щеше да бъде още по-хубав.

За съжаление все още не съм го ползвал за нищо и не мога да предоставя информация, за това как се представя при рязане.

Advertisements