Универсален сгъваем нож Балзер

Искам да Ви представя едно супернискобюджетно ножче на Балзер, модел „Универсален сгъваем нож”. Като цяло не е нищо особено, но за цената си от 5.50 лева си струва човек да го има за ежедневна безжалостна експлоатация, ако не иска да си съсипва скъпите фолдери. Разбира се под безжалостна експлоатация не разбирайте цепене на дъски, мятане по дървета, стъпване върху него и разбиване на бетонни блокчета, защото тогава ще се съсипе от раз.

Основното му предназначение по принцип е за риболовен нож, защото се продава именно в такъв тип магазини, но намира приложение и при рязане на храна. Предствяният модел е доста дълъг за фолдър – 23 см обща дължина (10 см острие и 13 см дръжка, като дебелината на острието е 2 мм). Стоманата е 420, доста мека, така че едва ли е закалена повече от 53-54 HRC според мен, китайско производство под логото на Балзер. 2/3 от острието е серетирано и има лостче за отваряне с една ръка.

Самият нож, когато се купи нов не е особено остър, не бръсне въобще и се нуждае от допълнително заточване. Аз лично серетацията я точа криво-ляво с точилцето на Викторинокс.

Дръжката е пластмасова, с добър релеф срещу приплъзване на ръката по нея, в предната част, където е захванато острието пластмасата от задната страна е удебелена, за по-голяма устойчивост при странични натоварвания. Няма метални линери вътре. Заключването е лок бек, надеждно, поне до момента, няма опасност от нежелано сгъване на ножа. Има излят и пластмасов клипс, който фактически си е единна част от дръжката. Лошото при него е, че е доста къс и не държи стабилно прикрепен ножа. Има опасност от изгубване. На 2 или 3 пъти щеше да ми се случи, не че щеше да е голяма загуба, но все пак ножчето е симпатично. Теглото му като цяла е под 100 грама, не съм сигурен колко точно, но не се усеща изобщо при носене. Затова и опасността от изгубване е доста голяма. В задния край на дръжката е направена и lanyard hole (дупка) за прикрепване на въженце.

Фабричният ъгъл на заточване е към 25 градуса. Заточката на ножа е вдлъбната (hollow grind), а формата на клина е ютилити.

Като цяло ножът има всички черти на скъпите сгъваеми ножове, но разбира се, се отличава по използваните материали от тях. От няколко месеца го ползвам ежедневно при рязане на храни, отварих 1 консерва (след консервата серетацията малко се назъби на места), 1 капак на часовник (не се назъби за мое учудване), най-нормална експлоатация, нищо особено. Както и в началото казах при тежки дейности най-вероятно дръжката ще се спука, или острието би се изкривило.

Нещата които ми харесват в този модел са: дизайнът му, ниската цена (бих си купил и втори), лесното и много бързо отваряне с една ръка, дължината му и изключителната му лекота. Не ми харесва това, че няма метални линери в дръжката за по-голяма сигурност и клипса не придържа добре ножа към джоба на дънките. Общо взето това са ми впечатленията за сега. Надявам се да не Ви досадих с този евтин модел (да не казвам боклук)

Advertisements