Colt Guardian Clip Point

Вчера се сдобих с този модел. Типичен нек найф, много приятно ножче. Леко, удобно приляга в ръката и е на прилична цена. Общата му дължина е 21 см – острие 11 см и дръжка 10. Центъра на тежестта е в острието. Танга според мен влиза някъде малко над половината от ръкохватката.

Стоманата е 440 А криогенно закалена от китайските термисти с твърдост към 56 по Рокуел. Дебелината на острието е 4 мм, като заточването му е длетовидно. Като цяло режещия ръб е малко дебел и не е добре заточен фабрично, може би и защото целта е да се постигне нож основно за самозащита, а не за ежедневни дейности. Върху острието пише, че дизайна е на Фред Картър.

Дръжката е направена от ABS пластмаса със добре оформен гард и е релефна. Гарда не позволява приплъзване на ръката.

Канията е също пластмасова с прикрепен клипс и връв към нея. Вътре в нея има разположени 3 или 4 магнитчета, които захващат здраво ножа в нея и не позволяват падането му като е обърнат с дръжката надолу при носене. При вадене и прибиране се чува доста специфичен звук от захващането на магнитите (малко като саунда по филмите). За разлика от по-малките версии този няма така неречения lanyard hole, но това не е от толкова съществено значение.

Advertisements