Една виртуална разходка за нож

Отдавна мисля да пусна един такъв своеобразен обзор на магазините в София, предлагащи маркови и не толкова маркови ножове. Някои от тях предлагат наистина качествени и по-евтини модели, други не. Някои от магазините са ми любими, други не, заради нелюбезно отношение. Мисля, че подобна тема ще помогне на всеки начинаещ ножоман без много лутане да открие своя нож.

Започвам от магазин Йово в Младост. Изборът на ножове е доста ограничен имат няколко марки – Мора, Венгер, Муела, Жокер и Нието и много китайски, като цяло цените на всички модели са завишени, защото не са вносители на марките. Особено китайските от Илиянци са на четворни цени. Предлагат се и 3-4 модела на българския майстор Иван Радев на цени около 60-70 лева. Като цяло поне за мен не виждам нещо, което да си оправдае ходенето чак до Младост, а и каквото и да си вземете е с надценка поне 20 лева отгоре.

Следващите са ВИП комплекс – може би най-скъпия магазин в София. Предлагат се марки като М-Тех, Магнум, Бьокер, СОГ, Хеле, Мартини, Венгер, Бенчмейд, Спайдерко, Жокер, Фолкнивен, Ремингтън, Гербер и някои други. Може и да съм пропуснал нещо. Какво да Ви кажа… има хубави и качествени неща, но на доста „дебели цени”. Направи ми впечатление например, че обикновена Ендура 4 на Спайдерко е на цена 290 лева, а може да се намери в Дифенс за 160-180 лв. Специално ВИП-а го посещавам рядко заради нелюбезното отношение на една от продавачките – винаги много дръпната, нелюбезна и некомпетентна, но както и да е.

До тях в съседната сграда бяха официалните вносители на Мора – Флагмедия, но те вече не работят, явно защото не са конкурентноспособни пред Каммартон. Последните имат магазин на Илиянци и срещу автогара Подуяне – Профс, където има към 10-ина модела Мора и 2 Хултафорс на много добри цени. Там можете да се сдобиете с прословутата Мора 2000. Винаги са любезни и учтиви и дават точна информация за всеки модел.

В центъра са АйЕсДи – вносител на Нието, Бък, Смит и Уесън, Спайдерко, Аутдор Едж и Джънглии. Има страшно голямо разнообразие от модели, може би най-голямото в столицата. Винаги са любезни и човек може да си избира с удоволствие. Един от любимите ми магазини.

На същата улица Раковски са и вносителите на Венгер за България – Джулиани – имат към 15-20 модела, любезни са и предлагат швейцарско качество. По посока Московска имаше и един магазин Юнирекс, но той също не работи вече.

По-нагоре на Екзарх Йосиф са Доч и Ко – в момента имат точно 5 ножа, иначе внасят Хербертц, предлагат и Нието. Няма просто нищо интересно. Доста са им завишени цените за ножовете, които предлагат, затова и няма да им отделям особено внимание.

По-нагоре по Екзарх Йосиф са Стар Форс – имат няколко модела Бенчмейд, почти никакво разнообразие, поне за мен тъй като не съм фен на марката.

Срещу тях в ЦУМ на 2 –рия етаж са Викторинокс (моята слабост както знаете). Има голямо разнообразие от модели, особено за един начинаещ ножоман Викториноксът е задължителен!!! Предлагат и няколко странични модели ножове – Муела, някакъв Хънтър, на който пише Викторинокс, но е страничен проект на фирмата. Доста недодялано направен и два солингенски.

Срещу ЦУМ в един безистен – на ул. Трапезица се намират Меч и Ко – предлагат китайски боклучета и Акваспорт – ножове и клещи Балзер, също китайски.

Нагоре по Пиротска е Български дюкян – предлагат се ножове на Тодор Червенски и на някакво габровско предприятие. Като цяло не си заслужават въобще, някои от моделите са доста некачествени. Купих се един на габровски майстор, без да гледам и дървената дръжка се оказа пукната и си я преправих.

След тях са Солинген – откровени пакистански и китайски ментета и доста нелюбезна възрастна продавачка.

На Самуил са МСА Арми – също от любимите ми магазини – любезни и учтиви, имат доста модели, но предимно сгъваеми, цените като цяло са високи. Предлагат Муела, Кизляр, Ка-бар, Бенчмейд, Колумбия Ривър и други. Цените са високи, защото прекупуват от други места. Модели от АйЕсДи при тях са на двойна цена. Има риск и да налетите на някое менте (ако сте неопитен) на Смит и Уесън от 13 лв на 90 или имитация на Бьокер. Вносител са на Колумбия и Мантис, но за 2 години не видях повече от 3-4 нови внесени модели.

По-нагоре по Самуил в посока бул. Тодор Александров са Сафари – предлагат моделите на Спорт сити – Муела, Ка-Бар, Пума, Кизляр, мачетета Трамонтина. Цените са доста завишени на всички марки. Направило ми е впечатление, че Муелите, които предлагат са все с някакви козметични дефекти, незнам защо – явно вносителя се отървава от тях. Ту по калъфа има разшито, ту острието е издрано, ту дръжката е с луфтове и други. Не ми е от любимите магазини общо взето и избягвам да ходя там.

По-нагоре към Стамболийски са Росбулармс – вносители на Колд Стийл, Кудеман и отскоро на норвежките Бруслето. Един от любимите ми магазини. Цените на Кудеман са двойни просто, а марката не е нищо особено – така наречената испанска алпака.

От Самуил се насочвам към Гладстон – магазин Дифенс – вносител на Линдер, Мартини, Спайдерко. Предлагат и някои други марки като Еспарсия, Жокер, Венгер, Гербер. Също много любим магазин и в момента с най-изгодни цени в София по моите наблюдения. Приятно ми е да купувам от тях.

Също в центъра на Раковски и Граф Игнатиев е магазин Деникс, предлагащ Линдер, Еспарсия, Ледърман и някои китайски ментета на Смит и Уесън. Цените на Линдер при тях са по-високи, отколкото в Дифенс.

Извън центъра към Борово е Спорт сити. Напоследък не ходя там, защото цените на Муела, Ка-бар, Кизляр и другите марки са двойни и се дразня.

Горе-долу това са магазините, които съм посетил и посещавам, най-вероятно има и още други, но не съм ги открил все още. А и изброените присъстват на повечето ловни изложения. Ако пък искате евтин китаец идете на Илиянци – има огромно разнообразие. Между другото там са Парис и Бурел – внасят автоматичните на Франк Белтрам. Моделите им под 70 лева са доста зле.

Надявам се да съм бил достатъчно обективен, спестил съм и доста критики към някои магазини, защото ще изпищят на умряло, то не че сега няма.

Това е действителността – малко марки, броят се на пръстите на двете ръце, на високи цени.

Реклами