Избор на нож

Във форумите често се задава въпроса „Как да позная, че даден нож е качествен?“

Вече над 10 години обикалям софийските магазини за ножове в търсене на перфектната бройка и съм натрупал скромен опит в избора на ножове и желая да Ви го представя (разбира се съвсем неангажиращо и чисто информативно). Аз лично харесвам ножовете от среден клас и затова този пост е насочен предимно към тях. Тъй като съм много взискателен към изработката на дадена бройка купувам ножовете си само и единствено на място. Настроен съм скептично към онлайн търговията (въпреки, че и тя си има своите предимства).

На първо място обикалям всички магазини (от които ми е прятно да купувам) и набелязвам няколко модела. След това започва щателно проучване в Интернет – сайтове на производители, форуми и т.н. В първите сайтове обикновено има само суперлативи, които понякога обаче са без съществено покритие. Във форумите също се изписват много неверни неща от хора, които са противници на дадената марка, но има и споделен обективен опит.

Хубаво е да се купуват ножове от реномирани световни производители (но това не гарантира непременно, че бройката в магазина ще е добре изработена. Може да има козметични дефекти или по-големи вследствие на внос и небрежно поведение на продавачите). Стоманата също е от значение, тъй като напоследък вече се появиха доста видове модерни стомани с различни качества. На софийския пазар обаче преобладават ножовете от стомана 440 А – Муела, Нието, Кудеман, Жокер, която не е лоша, но не се обработва добре от производителите. Цените също не могат да бъдат показател, защото повечето търговци си слагат поне по 40-50 лева надценка и то на най-обикновените модели.

На второ място вече при самия избор най-важен е самия контакт с ножа и визуалното му възприятие. Забелязал съм, че в Интернет човек не може да си състави точен образ на даден нож. На място той обикновено се оказва или по-малък, или по-голям или неудобен.
Когато избирам несгъваем нож (а това е в 80% от случаите при мен) гледам конструкцията да му е фул танг или да е от цяло парче стомана например:

фул танг

цяло парче:

или ако е с конструкция тип гард-дърво-капачка, отзад да има винт, завинтен в основата на танга – отвътре основата на острието е клиновидна, което като конструкция също е надеждно – предимно се използва при направата на по-големи ножове и мечове.

След това започва огледа на конкретната бройка:
1. Да има добре оформен режещ ръб
2. Острието да е симетрично и от двете страни, не например режещата ивица от едната страна да е по-тясна или по-широка от другата, защото просто визуално е дразнещо (поне за мен)
3. В стоманата да няма разни линии, точки, леки шупли и др.
4. Оглед на материална на дръжката – ако е дърво да няма пукнатини по него, каквито има понякога и в пластмасата
5. Канията да е добре ушита, да няма висящи конци от нея, отстрани да е добре подлепена и ако има тик-так копче да се затваря добре. Това ако е кожена. Ако е пластмасова за предпочитане за кании от Кайдекс, Зител и други удароустойчиви материали.
6. Да се провери задължително как пасва ножа в канията

Сходен е и избора на сгъваеми ножове, като при тях обръщам внимание дали острието се отваря плавно, при затваряне топчето на линерлока да пасне в съответната му дупчица в основата на острието за да го държи затворен, самата конструкция да е по стабилна – да има стоманени линери и Г10, а не само пластмасова дръжка като при повечето от фолдърите на Колд Стийл. Аз лично предпочитам изцяло стоманените дръжки, въпреки, че на повечето хора са им ръбести, хлъзгави, тежки и т.н. Ако заключването е с лок бек да се провери да няма прекалено голям от нормалното вертикален луфт на острието и да не е прекалено стегнат.

В общи линии съм се убедил, че когато производителя положи максимални усилия дори чисто визуално да създаде качествен продукт, то той е обърнал внимание и на детайли като закаляване, отвръщане, полиране и т.н. Горе-долу това са нещата, на които обръщам внимание при покупка на даден нож. Ще се радвам да споделите и Вашите виждания, тъй като най-вероятно неволно съм пропуснал някои тънкости при избора.

Емил Ангелов

Advertisements