Нож Victorinox Rescue Tool

Голямо фиксиращо се острие; Отвертка Phillips; Инструмент за разбиване на стъкла; Голяма отвертка; Острие за разрязване на предпазни ремъци;  Халка за ключове; Пинцети; Клечка за зъби;  Дискова пила за стъкла; Ярко-жълта луминисцентна дръжка.

Това е ножът на 2007 г.

Включва стандартно уан хенд острие, а другото е за рязане на автомобилни колани и е адски остро.

Трионът се отличава по това, че зъбците му са наредени в една ос и закривени назад, а не в две, като този за дърво. Самите зъбци са доста по-дебели и масивни и е основно за рязане на стъкло на автомобили. Засега не съм го свалял, но като се изтъпи след време може да се замени с нов. Тествах го и срязах една дъска с дебелина 4 см и широчина 15 см и добре се справи, може би изисква малко повече сила в сравнение с този за дърво. Оста върху която се закрепя е подсилена със стоманен накрайник (пръстен), явно за да не я захабява.

Отварачката веднага влезна в действие – за отваряне на бири, но тя си е стандартна и не се отличава от тази на останалите по-големи модели. Може да се ползва и за къртене на сандъци и др.

Дръжките са силно фосфоресциращи и светят добре в тъмното. Незнам обаче ако целия ден е мрачно дали ще светят толкова ярко

Разбивачката на стъкло също може да се прилага и като бокс. Ножът е подходящ и за автокрадци. Отверката Филипс е по-масивна от тази на останалите големи модели, шилото също.

Основното острие се вади лесно с една ръка и има частична серетация (близо 60%). Дебелината му е приблизително 2.1 мм. То и отварачката-отверка се заключват стабилно, въпреки че се наблюдава лека вертикална игра в рамките на допустимото (около 1 мм). Всичките остриета са проектирани така, че да могат да се вадят и с ръкавици – имат издатини напред. Ножът се продава с калъф, който също лесно се различава в тъмното.

В началото бях скептично настроен, че е много тясно специализиран, но сега вече не мисля така. Добре се справя и в бита. В сайта на Викторинокс има клип, в който е показано действито и как се сменят триона и разбивача на стъкло.

Острието като форма е сходно с Бърд Кара Кара, но не е много ясно кой кого е изкопирал Моите предположения са, че китайците са го сторили, но може и да не е така. Като цяло малко са променили модела Уан хенд. Щеше ми се да има и още един трион и пила, но уви… може би ако разработят след време по-нов модел.

Advertisements