Муела Алсе/Парамилитари

Муела Алсе (Парамилитари или Грийн беър хънтър – виждал съм я и под трите наименования). Добър нож лично за мен. Това е най-използваната от мен Муела!

Стоманата е 420 неръждаема, твърдостта и е 53-54 HRC. Общата дължина е 29 см. Дебелината на острието е 3 мм, а дължината му е 16 см. Върху горната част има серетация за рязане на въжета и най-вече на кости. Пилешките и свинските кости ги реже с лекота – като солети. Ножа си е с фиксирано острие, прикрепено към дръжката посредством два нита, като създава илюзия за фултанг, но не е – основата влиза някъде до средата на дръжката и се държи на първия нит.

Дръжката е изработена от замак, покрит с черна боя и два пластмасови чирена за завършек. Канията е от удароустойчива пластмаса, но я има и от естествена кожа. Като цяло си е типичен ловджийски нож, а не тактически както го водят. Муела си е основно фирма за ловни ножове. Острието е добре заточено. Серетацията не е подходяща много за рязане на клони.

Ползвам я в кухнята – за разрязване на замразени пилета, месо, белене на тиква и др., както и на няколко излета сред природата.

Advertisements