Linder Commando

Копие на така наречения FAIRBAIRN & SYKES COMMANDO COMBAT FIGHTING DAGGER. Някои твърдят, че това е най сполучливото му и качествено изпълнение, но доколко това твърдение е вярно незнам. Съмнявам се, защото цената му варира от 9 до 30 долара. Иначе е добре сглобен, няма някакви видими козметични дефекти, но подобно на СОГ Пентагон става само и единствено за убиване.

Общата дължина на ножа е 292 мм, като острието е дълго 177 мм. Стоманата е традиционната за китайските изпълнения 420, като едва ли е закалено повече от 54 по Рокуел. Дебелината на острието при гарда е 3.2 мм, напред изтънява ужасно и при върха е 1 мм. Най-вероятно при натиск острието би се огънало. Камата не е особено добре заточена, изобщо не бръсне космите от ръката, трудно реже хартия, въобще нуждае се от допълнително заточване. Върхът е много тънък и адски остър, но и силно чуплив.

Гардът е изработен също от стомана и на него е щамповано „LINDER INOX 455218“. Дръжката също е стоманена със специална пръстеновидна структура и приляга доста сигурно и удобно в ръката.

Конструкцията на ножа прилича на фултанг, но най вероятно е основата на острието е някой къс клин със заварена шпилка към края.

Канията е от естествена кожа, като при върха има метална втулка. Отстрани на канията са зашити две кожени ленти, явно за прикрепяне при по-голяма фантазия.

Най-общо впечатленията са ми следните: ефектен дизайн, изцяло метален нож, предназначен само и единствено за бой, без реално практическо приложение. За колекция е идеален.

Advertisements